Ajal dan maut di tangan tuhan

Wednesday, September 17, 2008 Liyana Hanim 12 Comments

Benarlah perihal tajuk di atas....Kita hanya merancang tapi tuhan yang menentukan.
Kepada sesiapa yang membaca post ini,sedekahkan lah Al-Fatihah pada pakcik ku,Sazli bin Morah Abas,yang baru meninggalkan kami pagi tadi.

Thanks for people who blog about my late uncle & giving their condolence :
Some of the bloggers are
Suhaimi Sulaiman & Emila

Disaat aku melihat Mak Long memasukkan kapas dicelah kain kapan yang membaluti tubuh Pak Long...sambil memampatkan kapas-kapas itu dada Arwah,bagaikan sesuatu meruntun perasaanku,air mata ku jatuh satu persatu.Sayu wajah Mak Long sambil air mata tidak putus-putus jatuh dari kelopak matanya.

Ketiga-tiga anak Pak Long yang masih kecil,yang sulung,Syamil yang baru berusia 11 tahun,tidak mengerti apa-apa.Anak yang bongsu,Syaqil,bermain-main dengan kawannya.Apalah yang mereka tahu?Mereka hanya anak-anak kecil.Tapi aku tidak dapat membayangkan perasaan Mak Long.Pak Long lah yang bekerja dan menyara keluarga.Mak Long seorang suri rumah sepenuh masa dan selepas ini dia harus menjaga tiga orang anaknya dengan sendiri.

Setelah Pak Long dikapankan dengan bersih,Mak Long mengbungkamkan dirinya ke atas badan arwah sambil menangis,seperti tidak mahu merelakan dia pergi.Tiba-tiba kata mama yang selalu memesankan ini pada ku terngiang-ngiang di kepala "Syurga isteri itu dibawah tapak kaki suami".

Itu yang ku lihat sekarang.Kasih sayang seorang isteri pada suaminya tidak berbelah bagi,selagi hayat dikandung badan.Pak Long lah segala-galanya bagi Mak Long tapi kini dia sudah tiada.Ayah berkata padaku bahawa selepasa ini adik-beradik ayah dan juga ayah harus membantu Mak Long terutama sekali anak saudara mereka yang masih kecil.

Di kubur,sewaktu talkin dibacakan,banyak benda yang aku bermain difikiranku.Keinsafan,kesedaran dan macam-macam lagi.Ketika Pak Uda masuk ke liang lahad dan melaungkan azan,aku terkedu.Hidup ini,kita dapat menentukan arah kita,tapi Allah juga yang menentukan sama ada sesuatu itu jadi atau tidak.Tidak perlu aku terlalu memikirkan perkara-perkara yang remeh di dunia.

Bak kata kawanku Napisah,banyak lagi perkara yang lebih penting dari suatu perkara itu.Kerana kita semua akan mati dan kita tidak tahu bila kita akan pergi meninggalkan dunia ini. Apa yang penting adalah persediaan kita dan hargailah ahli keluarga kita sebaik yang mungkin.Jangan kau sekali-kali abaikan keluargamu kerana darah yang mengalir di dalam dirimu lahir dari darah ibu dan ayah mu jua.

Mama memberitahu aku bahawa semalam ayah menangis dengan teruk sekali,setelah melihat Pak Long.Aku juga tahu ayah takut kerana katanya pada aku dan mama,selepasa ini ialah giliran dia(kerana dia anak kedua selepas arwah) untuk pergi.

Sebab itulah jika ada masa terluang,selagi boleh,aku akan menghabiskan masa dengan keluargaku.Ayah pernah berkata padaku suatu ketika dahulu, bahawa mama dan anak-anak adalah harta ayah.Ayah juga sudah tidak punya ayah atau ibu(tok ayah meninggal ketika aku 9 tahun & wan[nenek} meninggal ketika aku 15 tahun).....

Below is what happen before I found out that Pak Long was in coma...

Last night,it was almost midnight and I was on my way from MCD to Hanna's house with Hanna,her sis & Hani(btw,try the new mcflurry oreo mudpie..sedap sgt),suddenly my mum texted me and said that she's at Subang medical with my 2 lil brothers and dad,and that my dad's eldest brother(my dad's the second eldest),Sazli Bin Morah Abas,is in coma.

I was in shocked.Pak Long?Because although I rarely see Pak Long(on the account that he's busy most of the time),I would never have guessed that there was anything wrong with him.

But last night,as he was breaking his fast,he was laughing with his friends when he suddenly fell down and fainted.He went into a coma last night and the doctor put him on the machine because his lungs,heart and brain failed him.I wanted to go to SMC lastnight but my parents advised me to stay put and that they'll text me if anything happens.In the morning my mum called me and said that I should come back home to Puncak Alam.

So I was sorting out my stuff at Hanna's place(I slept over), it was around 30 mins after my mum's call,she texted me and said that Pak Long has passed away.I called my mum and she said that we'll be going to Lenggeng for the pengebumian.So I drove to my grandma's hse in sect 11 to get my baju kurung and stuff for tomorrow's class.And went straight back to Puncak Alam.As I was driving,memories about my uncle rushed through my head.

Back when I was little,I will always watch tv3 to see my uncle's name appear in the credits for nightline.And I remembered that he was good friends with Wahid from Senario as when my grandma passed away,Wahid actually went down the 'liang lahad' to help.

I went to Lenggeng with my parents as my 2 lil brothers were left at home since both of them was down with fever and last night my family stayed at SMC until 4 in the morning,they didn't get much to sleep.

My dad drove my car and the 3 of us met up with my dad's other siblings at perhentian Serdang as Lenggeng is in N.Sembilan and the road there is very confusing.My dad has 7 siblings(2 girls & 5boys) and he's the 2nd child while Pak Long is of course,the first child.It was a sort of reunion for my dad because his siblings live faraway from each other especially Pak Uda who lives by the beach in Terengganu.

It was great but sad seeing them too.4 cars made it's way to Lenggeng and the first paragraph above(in Malay) described what happened there.

12 comments:

acad said...

Li,
I'm sorry for u..

be strong dear..

*al-fatihah

Emila Yusof said...

Alfatihah. Takziah buat sekeluarga semua. Saya masih tidak berkesempatan ke Lenggeng melawat isteri Sazli, Ella.

LIYANA said...

thanks acad.

thanks kak emila..
kak ni kwn mak long la ye?
if ade mase,lwt la mak long tp jln nk ke Lenggeng tuh agak memeningkan bg org yg xpernah gi sane..jd call lah mak long & tanyer arah if kak xpernah gi lg...sy link blog akak kat blog sy...^_^

Innalillah...be strong k..

evryting happens for a reason..

Al-Faatihah..

im sorry about your loss. the only way to let them go in peace is not to mourn. let it be a reminder to all.

take care.

Emila Yusof said...

Liyana, masa bujang2 dulu selalu pergi Lenggeng, jadi rumah ketiga selain rumah Ella di Pantai Dalam. Selalunya Ella yang drive, jadi saya agak tak ingat jalan ke sana. Masa Ella dan arwah Sazli kawin akak ada pergi tapi ikut kawan.

misterTAJ? said...

this is sad...

how sometimes life is full of twisted surprises..

LIYANA said...

thanks niza,taj & izza.

ooh kak emila mmg dh lame la knal mak long...
pak long smpai dia meninggal pon xade lesen bwk kete rasenyer..sbb slalu gi maner2 mak long yg drive..huhu

time pak long & mak long kawin,liyana time tuh kecik lg..tp ingat la kat Lenggeng.

mojax said...

eyp...

condolence for u and ur family.
Be strong and take a good care of yourself.

Temi said...

hi, i came across the demise of your uncle from suhaimi sulaiman's blog.

I never heard of your uncle's name before but my dad knows your uncle. my dad is orang lenggeng also.

i'm sorry for your loss. al-fatihah.

LIYANA said...

yup..I've read the entry at Suhaimi's blog...thanks temi...I'll link ur blog!

LIYANA said...

thanks moja!
dun worry,i will